Народното събрание одобри покупката на още осем бойни самолета F-16 Block

...
Народното събрание одобри покупката на още осем бойни самолета F-16 Block
Коментари Харесай

Парламентът одобри покупката на още осем бойни самолета F-16

Народното заседание утвърди покупката на още осем бойни самолета F-16 Block 70. Проектът на държавното управление за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан – втори стадий получи подкрепа от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Демократична България ", " Български напредък " и част от депутатите на " Продължаваме Промяната ". " Против " гласоподаваха депутатите на Българска социалистическа партия и " Възраждане ". 

Проектът планува окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители - 16 бойни самолета F-16 Block-70 и довеждане докрай на процеса по създаване на цялостни качества за обслужване и употреба на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в границите на първия и втория стадий от план " Придобиване на нов вид военен аероплан ". 

Преди гласуването от Българска социалистическа партия обявиха, че военната договорка крие опасности за българския бюджет и за националната ни сигурност.  " Днес има някакво съвпадане. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са пристигнали и не се знае по кое време ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лв., а може да става дума за доста милиарди, защото доставчикът желае да му подпишем повторно празен чек ", каза  Румен Гечев от Българска социалистическа партия. 

" Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да, те са на чертежи, само че в действителност Блок 70 е допустимо най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме обвързване освен към обществото и сигурността на страната, ние имаме обвързване към хората, които са в Българската войска, да осигурим тези самолети, те даже са под минимума, който е необходим за естественото действие на военновъздушните сили ", коментира  Ивайло Мирчев от " Демократична България ". 

В последна сметка планът беше утвърден със 162 гласа " за ", 49 " срещу " и 11 " въздържали се ". В поддръжка на решението парламентарните групи обявиха, че с това се подсигурява окомплектоването на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители F-16 и се подсигурява суверинитетът и сигурността на страната ни. Сега на ход е Министерския съвет, който би трябвало да изготви контракти за договорката. 

" Трябва да имаме още осем самолета, с цел да станат общо 16 – една цялостна ескадрила ", сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов след гласуването. 

Той обаче предизвести, че първите осем военни самолети F-16 се чака да дойдат през 2025 година като те са извънредно незадоволителни за носене на бойно дежурство по Air Policing, а вторите са с небосвод 2029 г. 

Военният министър добави, че в първия контракт няма заложено задоволително въоръжение за всичките осем самолета - няма въоръжение " въздух-земя ", няма високоточни оръжия. Затова имало втори контракт, в който се планува да се доставят и спомагателни аварийни мотори, радиолокационни станции, контейнери за целеуказване.

Министър Стоянов подчерта, че страната ни се нуждае от " директна платформа ", с която да охранява въздушното си пространство, защото виталният цикъл на самолетите МиГ-29 няма да доближи до 2029 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР